Taman Alam Kuala Selangor Taman Alam Kuala Selangor


Taman Alam Kuala Selangor telah dibuka pada tahun 1987. Berkeluasan 296 hektar yang terbahagi kepada 2 bahagian utama, iaitu seluas 201 hektar meliputi Hutan Hujan Tropika dan selebihnya merupakan Hutan Paya Bakau. Taman ini dibawah pengurusan Persatuan Pencinta Alam Malaysia. Oleh sebab itu keindahan alam semulajadinya terus kekal tanpa sebarang gangguan yang boleh merosakkan habitat yang menjadi penghuni setia di sini.


Taman Alam berkonsepkan Taman Burung , dimana pelancong boleh melihat sendiri pelbagai jenis spesis burung yang hidup liar. Habitat burung ini sering dijadikan bahan kajian oleh para saintis dan para pelancong yang meminatinya. Terdapat 156 jenis spesis burung antara lain 57 daripadanya adalah burung-burung dari luar negara seperti Rusia dan siberia. Sesetengah burung yang menjadi penghuni di taman ini ialah burung-burung dari kawasn sejuk di hemisfera utara untuk mencari makanan di kawasan panas di hemisfera selatan.


Pada bulan September hingga April setiap tahun taman ini akan disinggahi oleh burung-burung dari luar negara yang akan bersama-sama burung tempatan menjalani penghidupan.


Diantara spesis burung tempatan yang menjadi penghuni tetap di taman ini ialah , burung bakau, burung bangau, ketitir, pekaka, raja udang, pucong, serandau, helang bahu hitam dan sebagainya. Manakala burung-burung yang berhijrah pula ialah, purple herow, great eagle, tiger shrike, brown shrike, arctic shrike, warbler, purple swamphen dan banyak lagi. Kehadiran burung-burung ini menjadikannya sebuah lokasi yang paling menarik unutk dilawati sambil menikmati panorama fauna dan flora yang begitu banyak disini.


Aktiviti dan Kegiatan Agro di Taman Alam


Melihat Pelbagai Spesis Burung

Salah satu daripada aktiviti yang menarik di Taman Alam ini ialah meyaksikan pelbagai spesis burung dari dalam dan luar negara. Untuk mengikuti aktiviti ini anda harus mempunyai teropong dan sudah tentunya kamera untuk tidak melepaskan peluang merakamkan gambar burung-burung yang cantik atau saat-saat manis anda. Pastinya anda akan terpegun dan leka seketika apabila menyaksikan berbagai gelagat burung di alam semulajadi. Beberapa buah pondok khas dibina untuk memberi kemudahan kepada para pengunjung yang berminat menyaksikan keriangan mergastua yang beterbangan bebas. Hujung minggu sudah tentu lebih bermakna dan memberi anda suatu pengalaman yang baru jika anda bersama teman atau keluarga berkunjung ke taman ini.


Hutan Bakau

Bagi penggemar aktiviti lasak dan mencabar, sudah pastinya kunjungan anda ke Taman Alam Kuala Selangor tidak mengecewakan. Hutan paya bakau yang terbentang seluas 95 hektar menanti untuk diredah dan membongkar segala rahsia dan misteri. Hutan paya bakau di sini bukan sahaja berfungsi sebagai pengekal ekosistem malah turut menjadi habitat semulajadi kepada berbagai jenis haiwan liar di taman ini. Pokok-pokok kayu bakau yang hidup subur disini yang mempunyai ciri-cirinya yang tersendiri disamping ketahanannya yang tidak perlu dipersoalkan lagi. Oleh yang demikian hutan ini berbeza dari hutan hujan tropika sudah tentu akan mencabar fizikal, semangat dan mental anda.

 Aktiviti Mencari Siput

Sebuah tasik buatan manusia seluas 20 ekar menanti kedatangan anda. Keistimewaan tasik ini , terdapat banyak siput sedut, siput roman dan siput beliung disekitarnya. Pengunjung tasik ini berpeluang mengutip siput-siput ini sebagai salah satu aktiviti rekreasi. Kewujudan dan kehadiran siput-siput ini adalah kesan daripada keharmonian alam semulajadi yang tidak diganggu oleh sebarang pencemaran.Melihat Biawak Besar

Reptilia ini hidup secara semulajadi dengan habitatnya dan bebas dari sebarang gangguan. Walaupun biawak merupakan ancaman bagi penternak ayam dan itik tetapi kehidupannya di sini tidak memberi ancaman kepada sesiapa.


Monyet, Lotong dan Kera

Monyet, Lotong dan Kera merupakan musuh kepada manusia di atas pelbagai sebab. Bagi para petani pula ianya merupakan ancaman kepada tanaman mereka dan kadangkala haiwan ini akan bertindak ganas. Secara umumnya terdapat dua jenis spesis yang terkenal yang senang dapat dilihat di sini iaitu ‘Makonka' dan ‘Long Tail Silver Leaf' . Walaupun haiwan ini adalah dari keluarga yang sama namun ia mempunyai sifat berbeza. Kera bersifat ganas dan suka menghidu. Terdapat beratus-ratus ekor kera ditaman ini . Anda akan dapat menyaksikan gelagat mereka yang hidup liar. Manakala lotong pula merupakan haiwan yang jinak . Anak-anak lotong berwarna ‘oren'. Haiwan-haiwan ini hidup dengan bebas dengan memakan pucuk-pucuk kayu dan buah-buahan hutan yang terdapat disekitarnya.Melihat Ikan

Tasik yang luas ini mengandungi berbagai spesis ikan seperti talapia, belanak, siakap dan udang. Tapi awas, anda tidak dibenarkan untuk memancing ikan disini, tetapi para pengunjung dibenarkan untuk bermain-main dengannya. Tasik ini juga ditumbuhi oleh tumbuhan seperti kangkong, keladi dan teratai.Sangkar Besi

Burung-burung yang spesisnya diancam oleh kepupusan mendapat perlindungan di sini. Sebuah sangkar besi gergasi dibina disini untuk menempatkan burung-burung tersebut supaya ia dapat berkembang dan membiak secara terkawal.Aktiviti-Aktiviti Alam Sekitar

Bagi para pengunjung yang datang secara berkumpulan , anda digalakkan untuk mendapatkan khidmat juru pandu, agar anda berpeluang menimba pelbagai pengetahuan asas tentang pemeliharaan ekosistem dan alam sekitar. Selain itu pengujung juga turut akan dididik bagaimana untuk mengitar semula bahan-bahan terbuang seperti kertas yang bertujuan untuk mengekalkan keharmonian dan kesejahteraan ekosistem dan alam sekitar. Usaha-usaha menanam semula hutan turut dijalankan bagi tujuan untuk memelihara keindahan dan keseimbangan ekosistem yang sedia ada. Hutan merupakan satu jalinan rantaian yang penuh harmoni dan mengandungi pelbagai khazanah yang berharga. Pemeliharaan dan pemuliharaan dijalankan secara bersungguh-sungguh dan berterusan. Kunjungan anda akan mencetuskan rasa kesedaran terhadap kepentingan hutan kepada manusia serta kesalingan antara manusia , flora dan fauna.Nature Hunt

Nature Hunt adalah merupakan acara yang berbentuk permainan . Acara ini boleh dijalankan secara berkumpulan dan menjadi satu aktiviti rekreasi yang bertujuan untuk mengenali hutan dengan lebih dekat lagi. Segala panduan dan maklumat yang berguna dapat digunakan untuk mendalami pelbagai persoalan mengenai hutan.


Aktiviti Lain

Taman Alam Kuala Selangor menjadi pusat penyelidikan mengenai kelawar, kupu-kupu, burung dan hal-hal lain yang berkaitan alam sekitar. Di Taman ini juga disediakan pakej pendidikan mengenai alam sekitar. Bagi mereka yang berminat untuk menyertai program ini, mestilah berkumpulan yang sekurang-kurangnya mengandungi 40 orang.

phone Web Mobile Rasmi
Majlis Daerah Kuala Selangor
www.mdks.gov.my/mobile
di   
qrcode Kod QR
di   
mdks Kaji Selidik
di   
anda Undian
Anda
di   
foto Galeri
Foto
video Galeri
Video
audio  Galeri
Audio
divi    fb    utube     mysms     RSS  1akses  wifiselangorku